Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Vaalitietojärjestelmän elinkaariselvitys
Julkaistu

02.06.2020

ISBN

978-952-259-842-4

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-842-4

Asiasanat ja teemat

vaalit, tietojärjestelmät, tietoturva, demokratia

Sivumäärä

80

Info

Oikeusministeriö asetti toimikaudelle 7.6.2019–30.5.2020 projektin selvittämään vaalitietojärjestelmän (VAT) teknistä elinkaarta ja niitä haasteita, jotka vaalitietojärjestelmän kehittämisessä on tulevina vuosina otettava huomioon. Nykyinen vaalitietojärjestelmä on luotettava ja toimintavarma. Vaalien toimintaympäristö on kuitenkin muuttunut huomattavasti, minkä vuoksi järjestelmän teknisen toimintavarmuuden ja tietoturvallisuuden arviointi on ajankohtaista.

Nykyisessä vaalitietojärjestelmässä käytetyt teknologiat ovat tulevaisuudessakin edelleen pääosin käyttökelpoisia eikä osaamisen saatavuus ole välitön ongelma. Teknologioiden vanhentumista tai haavoittuvuuksia on kuitenkin kyettävä ennakoimaan. Lisäksi vaalitietojärjestelmän tietoturvallisuutta, saavutettavuutta sekä käytettävyyttä on parannettava. Näin ollen vaalitietojärjestelmään kohdistuu merkittäviä uudistustarpeita jo lähivuosina.

Projektissa varmistui käsitys, että vaalitietojärjestelmän sopimusrakenteen uudistaminen on välttämätöntä kytkeä osaksi järjestelmän teknistä uudistamista. Projektissa nousi esiin myös muita kuin suoraan tietojärjestelmiin liittyviä kehittämistarpeita.

Tarvittavat vaalitietojärjestelmän uudistukset voidaan toteuttaa joko nykyisen järjestelmän vaiheittaisella modernisoinnilla tai kokonaan uuden järjestelmän kehittämisellä. Uudistusten tekemättä jättäminen ei ole järjestelmän elinkaaren, riskienhallinnan tai sopimustilanteen näkökulmasta käytännössä mahdollinen vaihtoehto.

Hinta

32,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy