Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
#TaideMaksaa : Taiteilijoiden näyttelypalkkiokokeilun arviointi
Julkaistu

26.05.2020

ISBN

978-952-263-855-7

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-855-7

Asiasanat ja teemat

taiteilijat, näyttelyt, näyttelypalkkiot, näyttelypalkkiokokeilu

Sivumäärä

70

Info

Vuosina 2017–2019 opetus- ja kulttuuriministeriö toteutti taiteilijoiden näyttelypalkkioihin perustuvan erityisavustuskokeilun museoille. Tässä arvioinnissa on selvitetty, miten erityisavustuskokeilu on toteutettu ja millaisena erityisavustuskokeilu on koettu niin museoiden kuin taiteilijoiden ja taiteilijajärjestöjen näkökulmasta.

Erityisavustuskokeilu keräsi yhteensä 106 hakemusta. Hakijaorganisaatioita oli yhteensä 51. Myönnetyt avustukset puolestaan jakaantuivat kaiken kaikkiaan 270 näyttelyn ja 729 taiteilijan kesken. Erityisavustuskokeilun aikana näyttelypalkkioavustuksia myönnettiin kaikkiaan 659 415 euron edestä haettujen avustussummien ollessa yhteensä 870 239 euroa. Pienin erityisavustuskokeilun aikana haettu ja myönnetty avustus oli 700 euroa ja suurin haettu avustus oli 31 688 euroa, josta myönnettiin 20 600 euroa.

Näyttelypalkkiokokeilun tulokset ovat kokonaisuudessaan varsin positiivisia. Sekä museoiden että taiteilijoiden mukaan kyseessä on tarpeellinen tuki. Aikaisemmin taiteilijoille on maksettu vain satunnaisesti näyttelypalkkiota museonäyttelyihin toimitetuista töistä. Näyttelypalkkiot ovat osaltaan parantaneet taitelijan taloudellista asemaa sekä lisänneet luottamusta ja vuoropuhelua museoiden ja taiteilijoiden välillä. Lisäksi näyttelypalkkioprosessi on ollut omiaan lisäämään näyttelyiden valmisteluun ja toteutukseen liittyvien kokonaiskustannusten hahmottamista ja helpottamaan näin museon ja taiteilijan välillä tehtävien sopimusten laadintaa. Näyttelypalkkio mahdollistaa taiteilijan laajemman osallistumisen näyttelyjen valmisteluun ja toteutukseen. Arviointiraportissa suositellaan kokeilun vakinaistamista. Tämä edellyttää kuitenkin selkeää mallia maksuperusteista sekä lisärahoituksen osoittamisen toimintaan.

Hinta

32,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy