Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Utvecklingsprojektet IPS - Sijoita ja valmenna : Program
Julkaistu

05.05.2020

ISBN

978-952-00-9878-0

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-9878-0

Asiasanat ja teemat

sysselsättning (process), mental hälsa, psykiatri, arbetsträning, serviceintegration

Sivumäärä

Error: /undefinedfilename in --file--

Info

I enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering har det utarbetats en nationell tväradministrativ strategi för psykisk hälsa. Som en del av strategin för psykisk hälsa utvecklas de mentalvårdstjänster som innebär rehabilitering till arbetslivet genom utvecklingsprojektet "IPS – Sijoita ja valmenna!" (ung. Placera och träna!)

IPS-modellen handlar om att man utför evidensbaserad arbetsträning för stödd sysselsättning som en tjänst som är integrerad i psykiatrisk vård och rehabilitering. IPS-verksamhetsmodellen har gett goda resultat inom sysselsättningen, särskilt bland personer som lider av allvarliga psykiska störningar. Verksamhetsmodellen har trots detta inte använts i någon högre grad i det finländska servicesystemet och dess effekt har inte utvärderats i en finländsk kontext.

Målet med utvecklingsprojektet "IPS – Sijoita ja valmenna!" är att främja att personer med psykiska störningar och personer i psykiatrisk rehabilitering kommer ut på arbetsmarknaden eller kan återvända dit och stannar där. En ny typ av tätt samarbete mellan psykiatrisk vård och rehabilitering och tjänster som stöder sysselsättning behövs för att IPS-verksamhetsmodellen ska tas i bruk och etableras i praktiken? I projektet visas de metoder med vilka evidensbaserad IPS-arbetsträning utförs som stödd sysselsättning som en tjänst som är integrerad i psykiatrisk vård och rehabilitering. Under projektets gång byggs det upp en serviceprocess av tjänsterna inom stöd för sysselsättning, psykiatrisk vård och rehabilitering, och i fråga om sysselsatta personer företagshälsovårdstjänster, så att dessa tjänster stöder varandra.

Som en del av utvecklingsprojektet "IPS – Sijoita ja valmenna!" görs en utvärdering som undersöker hur verksamhetsmodellen har tagits i bruk, verkställts och tillämpats samt vilka resultat och effekter verksamheten har haft.

Hinta

19,80 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy