Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Liikennejärjestelmän kehittämisen laajempien taloudellisten vaikutusten tarkastelukehikko
Julkaistu

07.04.2020

ISBN

978-952-243-585-9

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-243-585-9

Asiasanat ja teemat

työmarkkinat, kiinteistömarkkinat, kasautuminen, aluetalous, kilpailu, syrjäytyminen

Sivumäärä

46

Info

Raportti esittää liikennejärjestelmän kehittämisen laajempien taloudellisten vaikutusten tarkastelukehikon. Hankkeet korjaavat esimerkiksi puutteellisesta infrastruktuurista liikenteelle aiheutuvia ongelmia ja se tuottaa liikennejärjestelmän käyttäjille aika-, matka- ja kuljetuskustannussäästöjä. Tästä voi seurata laajempia vaikutuksia työ-, maankäyttö- ja kiinteistömarkkinoilla, investoinneissa, kilpailussa ja tuottavuudessa. Suorien ja laajempien taloudellisten vaikutusten arvot kuvaavat usein samaa hyötyä vaikutusketjun eri vaiheissa mitattuna. Laajempien vaikutusten piirissä syntyvä aito lisäarvo tulisi tunnistaa ja laskea, mutta samojen vaikutusten kaksinkertaista laskentaa on vältettävä. Laajempien vaikutusten tarkasteluja tulisi tehdä taloudellisilta ulottuvuuksiltaan ja/tai kokoluokan puolesta vaikuttavuudeltaan merkittäville toimenpiteille. Esimerkkejä ovat suuret infrastruktuuri-investoinnit ja liikennejärjestelmäsuunnitelmat sekä liikenteen hinnoittelun tai joukkoliikenteen järjestämisen laajat muutokset. Laajempien taloudellisten vaikutusten tarkastelut voidaan tehdä laadullisilla tai määrällisillä tavoilla. Laadulliset tarkastelut ovat vähimmäistaso, mutta numeerisiin tarkasteluihin ja laskelmiin tulee pyrkiä menetelmäkehityksen sen salliessa. Tarkastelujen tulee aina perustua suorien vaikutusten olemassaoloon ja niihin kytkeytyviin vaikutusketjuihin.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy