Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2019
Julkaistu

08.10.2019

ISBN

978-952-327-455-6

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-455-6

Asiasanat ja teemat

aluekehitys, ennakointi, aluepolitiikka

Sivumäärä

272

Info

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2019 on ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys seutukuntien ja maakuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Tämän katsauksen arviot on tuotettu elo-syyskuun 2019 aikana.

Alueiden odotukset talouden ja työllisyyden näkymistä ovat tasaantuneet. Useimmilla alueilla ennakoidaan kasvun pysähtyvän, mutta on myös monia alueita, joissa kehitys jatkuu positiivisena. Suhdanteiden heikkenemisen rinnalla alueilla ollaan yhä syvemmin huolissaan väestön vähenemisestä ja ikääntymisestä. Osaavan työvoiman saatavuus on jatkossakin suuri haaste alueiden elinvoimaisuudelle.

Suhdanteiden viilenemisestä huolimatta alueilla on vahvassa kasvussa olevla yrityksiä ja toimialoja. Meriteollisuus vahvistuu entisestään uusien tilausten myötä, metsäteollisuudessa odotetaan isoja investointipäätöksiä, mutta samalla ala myös sopeuttaa toimintaa. Rakentaminen on edelleen vilkasta monilla alueilla ja matkailu jatkaa kasvu-uralla. Palvelinkeskuksiin tehtävät investoinnit ovat erittäin merkittäviä.

Työvoiman saatavuusongelmia pyritään ratkomaan. lisäämällä muuntokoulutuspaikkoja, kehittämällä koulutusta yhä yrityslähtöisemmäksi ja rekrytointikoulutuksilla. Kansainvälisen työvoiman hyödyntäminen ja työperäisen maahanmuuton lisääminen nousevat tulevasuudessa yhä tärkeämpään asemaan.

Ministeriön yhteyshenkilön tiedot (osasto/puh):

Hanna-Maria Urjankangas (Alueet ja kasvupalvelut/029 506 3739)

Hinta

75,90 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy