Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Suomen ilmastopaneelin ensimmäisen ilmastolain mukaisen toimikauden arviointi
Julkaistu

31.07.2019

ISBN

978-952-361-026-2

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-361-026-2

Asiasanat ja teemat

ilmastopaneeli, ilmastopolitiikka, arviointi, ilmastolaki, vaikuttavuus

Sivumäärä

62

Info

Suomen ilmastopaneeli asetettiin ilmastolain mukaisesti tieteelliseksi ja riippumattomaksi asiantuntijaelimeksi ilmastopolitiikan suunnittelun ja sitä koskevan päätöksenteon tueksi vuoden 2016 alussa. Ensimmäisen ilmastolain mukaisen toimikauden arvioinnin tavoitteena on selvittää, miten ilmastopaneeli on toteuttanut tehtäviään vuosina 2016-2019 ja millaisia vaikutuksia paneelin toiminnalla on ollut. Lisäksi arvioinnissa pohjustetaan syötteitä seuraavalle toimikaudelle 2020-2023. Arvioinnin toteutti Gaia Consulting Oy keväällä 2019 ympäristöministeriön toimeksiannosta.

Paneelin toiminta keskittyy ilmastoaiheisten selvitysten toteuttamiseen ja lausuntojen antamiseen ilmastopolitiikan suunnitelmista. Toimintakaudella 2016-2019 paneeli on toteuttanut tai käynnistänyt 21 hanketta, antanut yhteensä 20 lausuntoa ilmastolain mukaisista ilmastopolitiikan suunnitelmista, ja tuottanut lisäksi muistioita ministerien pyynnöstä.

Arviointi toteaa, että ilmastopaneeli on onnistunut täyttämään hyvin roolin, joka ilmastolaissa sille on asetettu. Paneelin työ on vahvistanut tieteellistä näkökulmaa ilmastopolitiikan päätöksenteossa, ja se on vaikuttanut rakentavasti myös yhteiskunnalliseen keskusteluun ilmastonmuutoksesta ja tarvittavista toimenpiteistä. Vaikuttavuuden näkökulmasta arviointi ei tunnista välitöntä tarvetta muuttaa paneelin mandaattia, kokoa tai organisoitumista. Arviointi painottaa paneelin riippumattomuuden tärkeyttä sen vaikuttavuuden mahdollistajana myös jatkossa. Arviointi tunnistaa myös joukon yksityiskohtaisempia keinoja tehostaa paneelin toimintaa ja suosittelee esimerkiksi paneelin sihteeristön vahvistamista ja paneelin viestinnän systematisointia ja tehostamista.

Hinta

20,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy