Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Maahanmuuton tilannekatsaus 1/2019
Julkaistu

08.05.2019

ISBN

978-952-324-263-0

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-324-263-0

Asiasanat ja teemat

Maahanmuutto, tilannekuva, EU-lainsäädäntö, oleskeluluvat, turvapaikanhakijat

Sivumäärä

24

Info

Kotimaisen työvoiman lisäksi Suomi tarvitsee työntekijöitä ulkomailta. Päättyneellä hallituskaudella on lakimuutoksin pyritty helpottamaan yrittäjien ja erityisasiantuntijoiden maahanmuuttoa ja siten edistämään talouskasvua ja työllisyyttä. Myös opiskelijoiden ja tutkijoiden maahanmuuttoa on helpotettu.

Kansainvälistä suojelua saavat ovat verrattain pieni osa Suomeen muuttavista, ja uusien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut jo vuotta 2015 edeltävää tasoa alemmas. Järjestelmä on kuitenkin edelleen kuormittunut. Turvapaikkamenettelyä on nopeutettu lakimuutoksilla, ja hakemusten käsittelyajat ovat lyhentyneet.

Vapaaehtoisen paluun tuella palanneiden määrä on laskenut. Lisäksi käännytys- tai karkotuspäätöksen saaneiden maasta poistamisessa on yhä haasteita, sillä kaikki lähtömaat eivät halua ottaa palautettavia kansalaisiaan vastaan. Suomi on jatkanut kahdenvälisiä neuvotteluita keskeisten maiden kanssa.

Rikoksiin syyllistyneiden tai yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle vaaraksi katsottavien henkilöiden maasta poistamista on nopeutettu ulkomaalaislain muutoksella. Kansalaisuuslakia on muutettu siten, että tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi menettää Suomen kansalaisuuden.

Maahanmuuton tilannekatsaus kokoaa yhteen maahanmuuttoa koskevia ajankohtaisia asioita politiikan valmistelun ja lainsäädännön näkökulmasta. Katsaus kootaan vuosittain sisäministeriön maahanmuutto-osastolla.

Hinta

19,80 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy