Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Hallituksen strategisten johtamisvälineiden kehittämishankkeen suositukset
Julkaistu

31.01.2019

ISBN

978-952-287-690-4

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-287-690-4

Asiasanat ja teemat

hallitusohjelmat, hallituspolitiikka, strategiatyö, strateginen johtaminen, toimintasuunnitelmat, pääministerit

Sivumäärä

54

Info

Suomessa siirryttiin vuonna 2015 strategisen hallitusohjelman edellyttämään politiikanteon malliin pääministeri Sipilän hallituksen aloittaessa, jotta hallitustyöskentely olisi poikkihallinnollisempaa ja hallituspolitiikka vaikuttavampaa. Hallituksen strategisten johtamisvälineiden kehittämishankkeessa (ns. Pakuri-hanke) on valmisteltu suosituksia seuraavan hallituksen päätettäväksi.

Hankkeessa on tunnistettu keskeisiksi kehittämiskohteiksi politiikka- ja resurssiprosessien parempi yhteensovittaminen, hallituksen yhteisen viestinnän vahvistaminen, hallituspolitiikan koordinaation ja toimeenpanon tehostaminen sekä ylivaalikautisen politiikkavalmistelun varmistaminen. Hankkeessa on tuotettu 20 suositusta. Ne on jäsennelty ajallisesti kolmeen vaiheeseen: hallitusohjelmavaihe, liikkeellelähtövaihe ja hallituskauden kuluessa.

Keskeisiä suosituksia ovat, että hallitusohjelmassa osoitetaan selkeät ja mitattavat päätavoitteet ja priorisoidut politiikkakokonaisuudet sekä tunnistetaan ylivaalikautista valmistelua edellyttävät uudistukset. Hallitus sopii kirjallisesti poliittisen johtamisen menettelytavoistaan heti kautensa alussa. Varataan aikaa hallitusohjelman tulkintaan hallituksen sisällä, ja ylimmän virkamiesjohdon kanssa. Hallitusohjelman tavoitteiden, avainuudistusten ja politiikkakokonaisuuksien toimeenpanosta laaditaan vuosittain päivitettävä toimintasuunnitelma ja niiden toteutuminen varmistetaan strategiaistunnoilla ja säännöllisillä tilannekuvaistunnoilla. Politiikka ohjaa resurssien kohdentamista.

Hinta

20,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy