Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Muisti- ja ikäystävällinen asuminen ja asuinympäristö
Julkaistu

26.09.2018

ISBN

978-952-11-4806-4

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-11-4806-4

Asiasanat ja teemat

Asuminen, muistiystävällinen, ikäystävällinen, asuinalueet, asuminen, ikääntyneet, muistisairaat

Sivumäärä

135

Info

Väestön ikääntyessä asuinalueiden muisti- ja ikäystävällisyyden kehittäminen on yhä keskeisempää. Tässä oppaassa tarkastellaan muisti- ja ikäystävällisyyden kehittämismahdollisuuksia olemassa olevan asuntokannan, uudisrakentamisen ja iäkkäille suunnattujen asumisratkaisujen osalta. Tarkastelussa ovat asuinalueet palveluineen ja osallistumismahdollisuuksineen sekä rakennukset ja asunnot lähiympäristöineen.

Oppaassa esitellään muistiystävällisyyden ja ikäystävällisyyden kansainväliset suuntaukset sekä niiden kannalta merkitykselliset käsitteet ja näkökulmat, kuten kaikille sopiva suunnittelu ja osallisuus. Myös ikääntymiseen ja muistisairauksiin liittyvät toimintakyvyn muutokset otetaan huomioon asumisen kehittämismahdollisuuksia esiteltäessä. Opas sisältää paljon esimerkkejä hyödyllisistä ratkaisuista. Iäkkäiden ja muistisairaiden ihmisten tarpeiden kautta tarkastellaan yksityiskohtaisemmin asuinaluetta, pihaa, asuinrakennusta ja asuntoa. Myös teknologian hyödyntämismahdollisuudet otetaan huomioon asumisen tukemisessa. Lopuksi esitetään asuinympäristöjen suunnittelun tueksi muisti- ja ikäystävällisyyden tarkistuslista sekä kerrotaan, mistä saa aiheeseen liittyvää lisätietoa.

Muisti- ja ikäystävällinen asuinympäristö on helposti hahmotettava ja esteetön. Se mahdollistaa iäkkään henkilön toimimisen, vaikka liikkuminen ja muu toimintakyky sekä aistien toiminta heikkenevät. Se tuottaa myönteisiä elämyksiä, herättää kiinnostusta ja kannustaa yhteisöllisyyteen ja ylläpitämään sosiaalisia suhteita. Tarjolla on monipuolisia sekä ikääntyneille suunnattuja että sukupolvet yhdistäviä toimintoja, myös levähdyspaikkoja ja matalankynnyksen kohtaamispaikkoja.

Opas on suunnattu kaikille niille tahoille, jotka osallistuvat asumisen, asuntojen ja asuinalueiden suunnitteluun ja kehittämiseen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen kunnissa ja asuinalueilla. Myös iäkkäät ja muistisairaat ihmiset ja heidän läheisensä saavat oppaasta ideoita oman asumisensa arviointiin ja suunnitteluun.

Hinta

39,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy